Podrigivanje i nadutost

Podrigivanje i nadutost: Dva signala da tvoja probava traži pomoć

Podrigivanje i nadutost su česte pojave koje većina ljudi povremeno iskusi, ali kada postanu uporne i učestale, mogu ukazivati na ozbiljnije poremećaje u varenju. Ova dva simptoma, iako često bezazlena, zapravo su važni signali da je potrebna promena životnih navika ili adekvatna terapija.

U nastavku ćemo objasniti šta tačno izaziva podrigivanje i nadutost, kako ih razlikovati od ozbiljnijih stanja, i koje su najbolje metode za njihovo ublažavanje.

Šta je podrigivanje i zašto se javlja?

Podrigivanje je izbacivanje vazduha iz želuca kroz jednjak i usta, obično praćeno zvukom. U većini slučajeva predstavlja normalan fiziološki proces kojim se oslobađa višak vazduha unesenog tokom jela i pića. Međutim, kada se javlja prečesto ili u kombinaciji s drugim simptomima poput nadutosti, gorušice ili bola u stomaku, može ukazivati na funkcionalne smetnje.

Najčešći uzroci učestalog podrigivanja uključuju:

  • Gutanje vazduha prilikom brzog jedenja ili govora tokom obroka (aerofagija)
  • Konzumiranje gaziranih pića
  • Prekomerna upotreba žvakaćih guma
  • Poremećaji varenja, uključujući dispepsiju
  • Gastroezofagealni refluks (GERB)
  • Stres i anksioznost

U nekim slučajevima, podrigivanje može biti „naučeno ponašanje“ kod osoba koje nesvesno gutaju vazduh kao reakciju na napetost ili nelagodnost.

Povezanost između podrigivanja i nadutosti

Iako se podrigivanje i nadutost javljaju u različitim delovima digestivnog trakta, često su međusobno povezani i ukazuju na isti osnovni problem – nakupljanje viška gasova u probavnom sistemu. Osobe koje gutaju previše vazduha mogu istovremeno osećati potrebu za podrigivanjem i nadutost zbog akumulacije gasova i u želucu i u crevima.

U nekim slučajevima, loša funkcija želuca i tankog creva može dovesti do neadekvatne razgradnje hrane, što dodatno pogoršava fermentaciju i stvaranje gasova. Takođe, stres i emocionalni faktori igraju ključnu ulogu u kontroli mišića digestivnog trakta, pa se simptomi pojačavaju u periodima psihološkog opterećenja.

Kako prepoznati kada je vreme za posetu lekaru?

U većini slučajeva podrigivanje i nadutost nisu ozbiljni i nestaju spontano ili nakon prilagođavanja ishrane. Ipak, ako simptomi postaju učestali, intenzivni, ili se javljaju uz dodatne znake poput:

  • Hroničnog bola u stomaku
  • Neobjašnjivog gubitka težine
  • Povraćanja
  • Promena u pražnjenju creva (proliv, zatvor, krv u stolici)
  • Gorušice ili otežanog gutanja

…potrebno je obratiti se gastroenterologu radi daljih dijagnostičkih ispitivanja (ultrazvuk abdomena, endoskopija, testovi intolerancije, analiza stolice, itd.).

Aspumex – efikasno rešenje protiv gasova i nadutosti

Jedan od najpouzdanijih preparata u borbi protiv nadutosti i podrigivanja je Aspumex, koji sadrži 240 mg simetikona. Simetikon je neapsorbujući agens koji deluje lokalno u digestivnom traktu, razbijajući gasne mehuriće i olakšavajući njihovo izbacivanje.

Prednosti Aspumexa uključuju:

  • Brzo delovanje kod akutne nadutosti
  • Visoka koncentracija simetikona u jednoj kapsuli
  • Bezbedan za trudnice i dojilje (uz savet lekara)
  • Pogodan i za osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom
  • Može se koristiti i preventivno – npr. pre dijagnostičkih pregleda abdomena

Aspumex ne menja pH vrednost želuca, ne utiče na enzime varenja i nema sistemska dejstva. To ga čini pogodnim čak i za dužu upotrebu u konsultaciji sa lekarom. Pročitajte više o načinu upotrebe.

Zaključak: Reagujte na signale svog tela

Podrigivanje i nadutost su neprijatni, ali korisni signali koje vam telo šalje da nešto nije u ravnoteži u vašem probavnom sistemu. Ne treba ih zanemarivati – redovno obraćanje pažnje na ishranu, stil života i upotreba proverenih sredstava kao što je Aspumex, može značajno poboljšati kvalitet vašeg života.

Ako ovi simptomi traju duže, učestalo se vraćaju ili se pogoršavaju, obavezno potražite savet lekara kako biste isključili ozbiljnije uzroke i započeli odgovarajući tretman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *